Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού και Ακτοφυλακής

Το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή ορίζεται ως ο αρμόδιος φορέας της ελληνικής διοίκησης για την εφαρμογή του νόμου στο θαλάσσιο χώρο, στα πλοία, στους λιμένες, στους χερσαίους χώρους και στις λιμενικές εγκαταστάσεις.
Κύρια αποστολή του Σώματος είναι η δίωξη του εγκλήματος και η προστασία των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των πολιτών, ο έλεγχος των θαλασσίων συνόρων της χώρας, η διασφάλιση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας και της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας στη θάλασσα και η εξασφάλιση της ομαλούς λειτουργίας των εμπορικών πλοίων.
Επίσης, αποστολή του είναι ο έλεγχος, σε ελληνικούς λιμένες, των πλοίων, ανεξαρτήτως σημαίας, και των πληρωμάτων τους, καθώς και των υπό ελληνική σημαία πλοίων και των πληρωμάτων τους σε λιμένες της αλλοδαπής προς διαπίστωση συμμόρφωσής τους, σύμφωνα με τις ισχύουσες εθνικές και διεθνείς νομοθεσίες.
Συστήνεται επίσης Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, ως ανώτατη επιτελική Υπηρεσία.
Εξασφαλίζεται η αυτόνομη επιχειρησιακή δράση του. Θεσπίζεται Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων, στο πλαίσιο ενός καλύτερου συντονισμού των υπηρεσιών και αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης ζητημάτων κρίσεων.

Δημήτρης Κανδεράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου